محاسبات و گزارشی از وضع فقر و فلاکت در ایران نداریم
.رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت در ایران سیاستهای تورمزا را مهمترین عامل پیدایش فقر و ایجاد نابرابری در جامعه میداند
به گزارش ایسنا، محمدرضا واعظ مهدوی با بیان اینکه به طور کلی عوارض اجتماعی که در اثر تورم و شرایط تورمی ایجاد میشود بسیار وسیع و گسترده است، میگوید: در چنین
شرایطی میبینیم که متاسفانه دولت لایحه بودجه ۱۴۰۰ را انبساطی و تورمزا تنظیم میکند و تصمیم میگیرد نرخ پایه ارز را به بیش از ۱۱ هزار تومان برساند. کمیسیون تلفیق مجلس نیز این کار را تشدید می کند و نرخ پایه ارز را به ۱۸ هزار تومان افزایش میدهد. همه اینها به جامعه و بازار، سیگنال نبودن اراده جدی برای کنترل و کاهش تورم در برخی مسئولان را می دهد.ریس انجمن علمی اقتصاد سلامت ایران با تاکید بر اینکه مهمترین سیاست برای کاهش فقر، مبارزه با فقر نیست، بلکه پیشگیری از فقر است، میگوید: پیشگیری از فقر یعنی سیاستهایی را دنبال کنیم که تورم را به دنبال خود نیاورد، ارزش پول ملی را حفظ کنیم، سعی کنیم قیمت ها بالا نروند، تورم را کنترل کنیم ؛ و از سیاستهای تورمزا به طور جدی احتراز کنیم.
وی درپاسخ به سوالی درخصوص وضعیت فقر در ایران میگوید: طبق قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی محاسبات مربوط به خط فقر باید هر ساله توسط وزارت رفاه و سازمان برنامه و بودجه تهیه و نتایج آن اعلام و منتشر شود که لازمه آن این است که وضعیت بعد خانوار و محاسبات دقیق خط فقر در سطح ملی و استانی و حتی شهرستان های کشور انجام شود، اما چنین محاسبات و گزارش هایی اکنون وجود ندارد.و
واعظ مهدوی با بیان اینکه به طور کلی محاسبات مربوط به خط فقر به چند گروه طبقه بندی می شود؛ این محاسبات را حداقل برای برآورد ۱-خط فقر شدید یا کمرشکن، ۲-خط فقر نسبی و ۳-خط فقر مطلق و به تفکیک کلیه استان ها برای سیاستگذاری درخصوص جمعیت زیر هر سه نوع خط فقر مذکور ضروری دانست.
معاون روحانی اخیرا با وقاحت تمام گفته بود: شاهد روزها و هفتههای خوشی خواهیم بود و مردم ایران به زودی طعم شیرین مقاومت خود را خواهند چشید.
این در حالیست که اخیرا رسانه های داخلی از فاجعه گرسنگی اقشار فرودست پس از گرانی چند برابری کالاهای اساسی در دستکم ۱۷ استان ایران خبر داده بودند.
با بررسی تازهترین گزارش مرکز آمار در ۱۷ استان نرخ تورم نقطهای گروه «خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» بیشتر از ۵۷.۹ درصد است. بدین معنا که ساکنان این استانها برای خرید یک سبد مشخصی از خوراکی نسبت به آذر سال گذشته باید بیش از ۵۷.۹ درصد هزینه بیشتری بپردازند. اغلب این استانها تورم نقطهای بالاتر از میانگین کشوری نیز دارند.
افزایش قیمتهای خوراکی در کنار بالا رفتن آمار بیکاری پس از شیوع کرونا و رسیدنش به سطح ۱۸.۵ درصد در تابستان، میتواند نگرانیها در خصوص کوچکتر شدن سبد معیشتی خانوادهها را بیشتر کند. به خصوص اینکه اغلب افزایش قیمتها در گروه کالاهای اساسی بوده است. به گونهای که تورم ۱۲ ماه منتهی به آذر سال جاری و تورم نقطهای آذر گروه نان و غلات ۴۰ و ۶۰ درصد بوده است.
تورم بالای گروه نان و غلات در کنار میانگین تورم نقطهای ۵۶.۶ درصدی گوشت قرمز و سفید و ۶۰.۸ درصدی گروه «شیر، پنیر و تخم مرغ» سبد مصرفی اقشار کم درآمد را بیشتر از گذشته در معرض سوءتغذیه و ناهنجاریهای غذایی قرار میدهد. بر اساس گزارش «طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار در سال ۹۸» مرکز آمار عمده هزینههای خانوارهای کشور بر ۳ گروه انواع گوشت، غلات و نان و لبنیات و تخم مرغ بوده است.
برای خانوارهای شهری سهم این ۳ کالا به ترتیب ۲۲، ۱۹ و ۱۱ درصد و برای خانوارهای روستایی نیز ۲۲، ۲۲ و ۱۰ درصد گزارش شده است. بنابراین این سه کالا بین ۵۲ تا ۵۴ درصد هزینههای مربوط به گروه کالایی «خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» را در اختیار دارد. هر چند درصدهای گفته شده «میانگین» است و برای هر استان و هر خانواده متفاوت خواهد بود. اما آنچه که میتوان استنباط کرد، بالا بودن سهم کالاهای گفته شده در سبد معیشتی خانوادههاست. به گونهای که با هر تغییری در آن میتواند میزان مصرف را تغییر دهد.
توجه به گروه کالایی «خوراکی و آشامیدنی» زمانی جدی میشود که بدانیم تقریبا جایگزینی برای زمانی که گرانتر میشوند، وجود ندارد. چراکه خانوادهها در آذر ماه و با وجود افزایش قیمت برنج به سراغ مصرف بیشتر نان میروند. با وجود افزایش حدود ۶۰ درصدی قیمت یک سبد مشخص از کالا خوراکی در فاصله آذر ۹۸ تا آذر سال جاری، تغییر قیمت ماهانه این سبد نیز قابل توجه است. بر این اساس تورم ماهانه این گروه ۵ درصد گزارش شده که البته در استانهای با تورم بالا برای گروه «خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» بیشتر است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با بیان اینکه پیشنهاد ما برای افزایش قیمت نان در تهران ۷۰ درصد است، اظهار کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت بر خلاف دستورالعمل خود، میخواهد موضوع تعیین قیمت نان در تهران را به جای کارگروه استانی در هیات دولت مطرح کند.
بیژن نوروز مقدم در گفتگو با ایلنا پیشنهاد افزایش قیمت نان در تهران را ۷۰ درصد عنوان کرد و گفت: البته کارگروه استانداری تهران با افزایش ۳۵ درصدی موافقت کرده است.
دستکم نصفِ جمعیت ایران در فقر مطلق قرار دارند
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور با اشاره به اینکه خط فقر در جامعه برای خانوار ۴نفره ۱۰میلیون تومان است گفت: بسیاری از کارگران توان خرید گوشی موبایل برای ادامه تحصیل فرزاندانشان را ندارند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمیدرضا امام قلی تبار، گفت: براساس تعریف سازمانهای جهانی خط فقر را حداقل درآمدی میداند که یک نفر بتواند در یک کشور زندگی نماید باتوجه به برآورد حدود 10میلیون تومانی خط فقر کشورمان برای یک خانواده 4 نفره و دریافت خوشبینانه حقوق ماهیانه سه میلیون تومان به راحتی میتوان اثبات نمود که کارگران (بیش از نیمی از جمعیت کشورمان ) در فقر مطلق بسر میبرند.
وی ادامه داد: در این شرایط توانایی تأمین مخارج دیگری چون تحصیل فرزندان خود را ندارند، زیرا عوامل فوق منجر به سقوط این قشر به پایین تر از خط فقر و فقر مطلق شده است.
۸۵درصد بازنشستگان ایران زیر خط فقر بسر می برند
نائبرئیس کانون بازنشستگان آذربایجان شرقی با اعلام این که “۸۵درصد بازنشستگان زیر خط فقر زندگی میکنند” از مسئولان خواست، به طور جدی فکری به حال بازنشستگان و زندگی آنان بکنند.
به گزارش ایلنا، کریم صادقزاده تبریزی در نشست نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی و مسئولان کانون کارگران بازنشسته آذربایجان شرقی این سئوال را مطرح کرد که “چرا زندگی و معاش خانوادههای بازنشستگان مورد توجه مسئولان قرار نمیگیرد؟”
او سپس گفت: «سفرههای خالی این قشر به هیچ وجه برازنده کشور نبوده و باید به طور جدی فکری به حال بازنشستگان و زندگی آنان بکنند و قطعا با حرف و حدیث و وعدههای توخالی مشکلی رفع نخواهد شد.»
او به بدهی های دولت به سازمان تأمین اجتماعی اشاره کرد و افزود: «مجموع این بدهیها که از این دولت و دولتهای قبلی برجای مانده اکنون از مرز ۲۶۵ هزار میلیارد تومان گذشته و اگر دولت برای پرداخت این بدهی اقدام نکند شرایط سازمان تأمین اجتماعی روزبهروز بدتر خواهد شد.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر