ظریف: بایدن مسیر ترامپ را دنبال می کند، نه اوباما
به گزارش ایسنا، وزیر خارجه جمهوری اسلامی امروز در گفتگو با پرس تی وی تاکید کرد: ما تعهداتی داریم که به آنها پایبند هستیم و قوانین کشور را که مجلس به آن مشروعیت بخشیده، اجرا میکنیم.
ظریف ادامه داد: آمریکا نمیتواند به برجام بپیوندد مگر اینکه تحریمها را لغو کند؛ تمامی تحریمها باید لغو شود. رئیس جمهور
بایدن با سیاستهای دونالد ترامپ مخالفت میکند، اما در حقیقت همان سیاست را دنبال میکند.وی گفت: اصطلاح مکانیسم ماشه ساخته آمریکاست و چنین چیزی در برجام وجود ندارد. آمریکاییها برای کنترل اقکار عمومی این اصطلاح را ایجاد کردند.
ظریف با اشاره به رویکرد دولت آمریکا درقبال برجام گفت: تفکر سلطه جویانه آنها مبنی بر این است که آنچه مال من است برای من است و آنچه برای توست، قابل مذاکره است. آنها با کلمات بازی میکنند تا متن برجام را تغییر دهند.
وزیر خارجه گفت: اروپاییها به تعهدات خود در برجام عمل نکرده اند. ممکن است دولت هایشان درباره پایبندی به توافق حرف بزنند، اما شرکتهایشان به حرف واشنگتن گوش میکنند. اروپاییها برای تصمیمگیری نیازمند تائید واشنگتن هستند. آنها باید از آمریکا بخواهند که به جایگاهشان احترام بگذارد و اجازه دهد که به الزامات خود عمل کنند.
وی با بیان این که آمریکا پس از بازگشت به برجام باید خسارات ما را جبران کند، تاکید کرد: و باید متعهد شود که دیگر چنین رفتاری را تکرار نکند.
ظریف گفت: ما درخواستهای زیادی داریم و خواهان اقدام عملی از سوی آمریکا هستیم، نه حرف. اما اکنون مشکل این است که بایدن در حال دنبال کردن سیاستهای ترامپ است، نه اوباما.
وزیر خارجه تصریح کرد: ما تنها زمانی وارد مذاکره میشویم که تحریمها لغو شود و رفتار آمریکا تغییر کند. به دلیل سیاستهای آمریکاست که داراییهای ما در کره جنوبی و ژاپن بلوکه شده اند. این رویکرد میبایست تعییر کند. اما دولت بایدن همچنان به مسدود کردن پول ایران برای خرید واکسن ادامه میدهد.
حرفهای گذشته بایدن با عمل امروزش سازگار نیست
سخنگوی دولت روحانی روز گذشته گفته بود: با اطمینان میتوانیم پیش بینی کنیم که لغو تمامی تحریمها در آینده، نزدیک است
روزنامه جهان صنعت چاپ تهران در یادداشتی نوشت: آقای ربیعی! اصلا میدانید که چه میگویید؟ در صورتی که امیدوارسازیهای پیشین دولت لباس عمل پوشیده باشند، واکنشهای شهروندان مثبت خواهد بود و اگر چنین نباشد، به مرور این امیدوارسازی بیپایه و اساس به واکنشهای سرد و خشمآلود منتهی میشود.
این منبع نوشت: واقعیت این است که سخنگوی محترم دولت با نیت خیر و دلسوزی و احتمالا بر پایه تحلیل و اطلاعات درون دولت به این نتیجهگیری رسیده است، اما واقعیت بیرونی چنین چیزی را نشان نمیدهد. دولت تازه آمریکا برخلاف انتظار رییس دولت ایران بیش از یک ماه است در کاخ سفید مستقر شده و در دنیای واقعی و رژیم تحریمها گام بااهمیتی برنداشته است و با این کار خود صدای اعتراض روحانی و همکارانش را بلند کرده است که حرفهای گذشته بایدن با عمل امروزش سازگار نیست. شاید در آیندهای که نامشخص است، دولت بایدن گامهایی در این مسیر بردارد، اما امتیازهایی که میخواهد، از توانایی نهاد دولت بیرون است و در این باره دولت زیرمجموعهای از مجموعههای حکومتی است که اتفاقا در این زمینه کمترین اختیارات را دارد.
این روزنامه نوشت: آقای ربیعی نیک میداند اکنون گروههای کمدرآمد جامعه در بدترین روزهای تاریخی به لحاظ معیشت به سر میبرند و اگر امیدوارسازی او بیهوده باشد-، چون قدرت تصمیمگیری درباره پرونده هستهای نزد دولت نیست- خانوادههای پرشماری میشکنند و آبروداریشان با تهدید روبهرو میشود. متاسفانه روند برگشت تورم به مدار صعود و کاهش بیشتر خرید مردم کار را بدتر میکند وای کاش دولت بتواند این اطلاعات را در اختیار نهادهای بالادستی بگذارد تا درباره تحریمها به بیهوده بودن امیدوارسازی نرسیم.
هیچ بازگشتی به عصر قبل از ترامپ در کار نیست
“مارک اپیسکوپوس*”، نویسنده و تحلیلگر “پایگاه خبری-تحلیلی نشنال اینترست”، در گزارشی به ماهیت سخنرانی اخیر “جو بایدن” در وزارت خارجه آمریکا و اقدام او در تشریح سیاست خارجی دولتش پرداخته و تاکید کرده که بر خلاف تصور رایج، دیدگاه بایدن در مورد سیاست خارجی، منعطف نبوده و او نیز تا حدی قائل به رویههای تهاجمی است.
وی نوشت: “جو بایدن”، سیاست داخلی و همچنین سیاست خارجی را، همچون میادین نبرد، و در قالب یک نزاع ایدئولوژیک میبیند. امری که با شعارهای ابتدایی او مبنی بر عادی سازیِ سیاست داخلی و خارجی آمریکا، پس از خرابکاریهای گسترده “دونالد ترامپ” در دوره چهارساله حضورش در قدرت، کاملا در تضاد است.
برخی مخالفان بایدن نظیر “مایک پمپئو” وزیر خارجه دولت ترامپ، بایدن را متهم میکنند که بار دیگر سیاست خارجی آمریکا را به دوران “باراک اوباما” بازگردانده است. پمپئو در این رابطه میگوید: “من فکر نمیکنم مردم آمریکا بتوانند یک دوره هشت ساله دیگر از سیاست خارجی دولت باراک اوباما را تحمل کنند”.
با این همه، نگاهی عمیقتر به رویکردهای بایدن در عرصه سیاست خارجی و همچنین بسیاری از سخنان وی در این رابطه، یک حقیقت متفاوت را عیان میسازد. بایدن عمیقا دیدگاههای رادیکال در مورد ماهیت سیاست خارجی، حاکمیت ملی، و جایگاه آمریکا در نظام بین الملل را به شیوهای جدید، تقویت میکند.
بایدن در جریان سخنرانی خود در وزارت خارجه آمریکا گفت: “دیگر هیچ مرز روشنی میان سیاست داخلی و خارجی وجود ندارد. هر دویِ این حوزه ها، در چهارچوب یک نبرد ایدئولوژیک، علیه دشمنان آمریکا متحد هستند و باید همچون مکمل یکدیگر رفتار کنند”.
در این چهارچوب، همانطور که دولت بایدن از پیشبرد قوانین مترقی در داخل جامعه آمریکا سخن میگوید، وزارت خارجه آمریکا نیز باید بر دیگر حکومت های جهان فشار آورد و آنها را وادار به پذیرش قوانین مترقی کند. در همین راستا، دولت آمریکا موظف است تا بار دیگر دستورکارهایی نظیر مقابله با اقتدارگرایی و پیشبرد دموکراسی در جهان را نیز پرقدرتتر از همیشه دنبال کند.
بایدن تا حدی در رویهها و سخنان خود مخصوصا در جریان سخنرانی اخیرش در وزارت خارجه آمریکا، از بی میلی دولت اوباما جهت تغییر جهان و همچنین در نظرگرفتن محدودیتهای جهانی برای قدرت آمریکا، فاصله میگیرد. در عوض، وی به نوعی از آمریکا و سیاستهای آن سخن میگوید که انگار کشورش را در میدان نبرد خیر و شر، درست و غلط، و یا ایدئولوژیهای متعارض میبیند.
اینکه این رویکرد چه پیامدهایی را برای آمریکا خواهد داشت، در سالهای آینده خود را نشان میدهد با این حال، یک نکته روشن است: “بایدن کاملا از بازگرداندن آمریکا به “شرایط عادی” (عصر قبل از ترامپ) فاصله گرفته و سعی میکند تا مناظرات جدیدی را در مورد ماهیت و اهداف اصلی سیاست خارجی آمریکا، به راه اندازد”.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر